Motorsågens historia:     
       
Man strider om vem som serietillverkade motorsågen först, men vad jag har fått fram så var det Dolmar på 1920 talet som var först.
Men det finns några konstiga sågar tillverkade redan 1910 med namn som Archimedes.
Under 2:a världskrigets slut tog Amerikanarna med sig lite sågar hit som heter Hornet, det var tvåman och enmansågar, stora och klumpiga 
Som allra mest kom försäljningen och användande av motorsågar igång på slutet av 1940 talet direkt efter kriget.
Då var det märken som Jo-BU, Sanky, Be-Bo, Clinton, Companion, Danarm, Disston, Dolmar, EIA Tyfon, Homelite, Indian, Jonsered, Lancaster, Lombard, Mall, MacCuloch, Pacemakers, Partner, Pioneer, Puolan, Remington, Sachs-Dolmar, Sanky, Silver king, Solo, Stihl, Strunk, Terill, Tinton Wraight.
Dessa sågar kom som enmans- och tvåmansågar.
Tvåmansågarna försvann ganska fort i början av 1950 talet. 
Dom var stora och klumpiga, inga ljuddämpare, höga vibrationer i handtagen, inga kastskydd och inga andra säkerhetsdetaljer.
Detta var en liten del av alla maskiner som kom under 1950 talet.
Som ni kan se så var marknaden rätt så stor just då.
På 1960 talet kom lite lättare sågar och bättre utformning och ergonomi.
Under 1970 talet började det komma lättare sågar som var A-vibrerade, bättre ljuddämpare, kastskydd och elektroniskt tändsystem.
På 1980 talet började plasten komma i sågarna och sågmärkena började skilja på proffs- och hobbysågar. Vedhuggandet hade börjat komma igång.  Man började titta mer på skyddskläder till folk som använder motorsåg. Ex. Stövlar, skyddsbyxor, hjälm med hörselskydd och speciell färg på kläderna. 
På 1990 talet förfinades det mesta, katalysator kom på sågarna, tunnare kedjor, det blev mer och bättre hobbysågar.
Nu på 2000 talet: bättre och snabbare proffsågar, mer hobbysågar, som är billigare och tyvärr är kvalitén inte den bästa.   
Idag är det inte så många proffshuggare i skogen eftersom traktorer och andra maskiner har tagit över jobbet och gör det säkrare och snabbare.
De sågar som sälj som mest här i Sverige idag är Husqvarna, Jonsered, Partner och Stihl.

 

 

 

 

Copyright www.hyppan.se Webmaster www.rytterling.se

 

 

 

 

 

Världens motorsågar m.m.